• This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Travel Photography

Suka mengambil gambar dan mendapatkan  pengalaman ketika mengembara di tempat orang.

Wedding Photography

Merakamkan momen sepanjang perjalanan majlis perkahwinan.

Aerial Photography

Memberikan service merakam gambar dan video dari atas menggunakan drone.

Family Potraiture

Suka merakam gambar keluarga
dan anak-anak bila ada
masa terluang

Aerial View Collection

Koleksi Aerial View yang pernah di rakamkan.

Take a quick tour

Saqif Musyrif

 

There's no other love like the love for a brother. There's no other love like the love from a brother.
- Saqif & Isyraf -
#brother #abang #adikberadik #children

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

 

 

Terracotta Warriors and Horses Museum (Terracotta), Xi'an China merupakan salah satu kawasan sejarah di Xi'an china yang begitu terkenal sekali. Ia merupakan salah satu mercu tanda bagi Xi'an. Banyak kisah sejarah yang telah diperolehi dengan penemuan kawasan ini. Bagi industri pelancongan, kawasan ini merupakan salah satu tarikan utama jika kita mengunjungi Kota Xi'an. Salah satu kawasan yang wajib kita lawati jika kita melawati Xi'an.

Jadi, adakah anda betul-betul perlu mengunjungi kawasan ini sekiranya anda ke Xian. Persoalan ini perlu di ambil kira andainya anda mengembara ke Xi'an secara backpackers dengan peruntukan (budget) kewangan yang begitu terhad. Saya telah berpeluang mengunjugi kawasan sejarah ini ketika saya melakukan pengembaraan secara solo saya dari Beijing ke Alor Setar di hujung tahun 2015 sehingga melakau masuk awal tahun 2016 yang lalu.

Untuk memasuki kawasan ini dan seterusnya ke dalam dewan yang penuh dengan ukiran batu bala tentera china ini, bayaran yang dikenakan adalah sebanyak 120 Yuan iaitu lebih kurang RM75 (rate oct 2016). Itu adalah bayaran ketika low season iaitu musim sejuk. Bagi bayaran bukan pada low season 150 Yuan di kenakan untuk memasukinya.

Setelah memasuki pintu masuk kawasan ini, anda akan di tawarkan dengan pemandu pelancung dan juga tawaran untuk naik kereta buggy untuk ke dewan utamanya kerana ia terletak sejauh 15 minit berjalan kaki. Saya tidak pasti berapa jauh. Sudah tentu bayaran akan di kenakan untuk kedua-dua perkhidmatan tersebut. Anda boleh memilih untuk berjalan kaki kerana perjalanannya adalah melalui kawasan taman yang di penuhi dengan pokok-pokok dan tidaklah membosankan. Saya memilih untuk berjalan sahaja kerana bagi saya 15 minit berjalan itu adalah perkara biasa dan lebih menikmati perjalanan melalui taman-taman. Kalau anda kembara sebagai backpacker, apalah sangat untuk berjalan jauh seperti itu. Tapi sebenar nya agak penat juga berjalan kerana sebenarnya, untuk sampai ke pintu masuk tadi, saya telah berjalan hampir 15 minit juga dari hentian bas, di tambah dengan perjalanan ini pula. Tapi sebab musim sejuk, tidaklah saya berpeluh teruk he he he. Sebenarnya saya berjalan bersama 2 lagi rakan dari China yang baru sahaja saya kenal semasa membeli tiket di kaunter. Mereka student universiti di China, lupa kat mana mereka belajar, tetapi bukan di Beijing. So takde lah boring sangat jalan beramai-ramai. :-)

Apabila masuk ke dalam dewan itu, ia merupakan satu dewan yang sangat besar sekali, anggaran saya lebih kurang 200 meter panjang dewan tersebut dan 70 meter lebarnya. Yang ada ditengah-tengahnya adalah ukiran batu bala tentera yang sesetengahnya telah pun pecah dan dalam masih proses membetulkannya dan memeliharanya. Agak kagum juga melihatnya. Bagi yang meminati Ilmu Sejarah, begitu bermakna dan begitu teruja bila melihat sejarah ukiran batu bala tentera Terracotta ini kerana banyak sejarah yang di simpan bersamanya. Bagi yang kurang meminati sejarah, mungkin anda sedikit terasa rugi setelah sekadar melihat patung-patung ukiran batu yang banyak ini. Tiada yang terlalu menarik kecuali lipatan sejarah yang di simpan oleh patung ini. 

Terdapat dua atau tiga dewan di kawasan ini, bagaimana pun ini merupakan dewan utamanya dan saya tidak langsung masuk ke dewan-dewan yang lain kerana sedikit penat dan juga kesuntukkan masa untuk terus menerokainya. Setelah selesai, anda sekali lagi perlu berjalan kaki yang agak jauh untuk ke perhentian bas kerana laluan keluarnya agak memusing sedikit dan kita tidak keluar melalui pintu yang sama ketika masuk. Bagi yang datang dengan menggunakan khidmat agensi pelancungan, anda juga perlu ke tempat yang sama hentian bas kerana di situlah semua kenderaan di letakkan.

Jadi anda perlu mengetahui samada berbaloi untuk anda kunjungi kawasan ini atau tidak.  Bagi saya, tidak lah terlalu teruja melihat sejarah ini, tetapi oleh kerana saya meminati seni foto, saya berpuas hati dapat merakam foto di sini sebagai simpanan koleksi foto saya. Saya juga berpuas hati sebab dapat ambil gambar sendiri saya dengan ala-ala "winter sonata", he he he. Oleh kerana Terracotta ini merupakan salah satu mercu tanda kota Xi'an, anda mesti memikirkan untuk datang ke sini kerana persoalannya adalah "bukan senang untuk sampai ke sini, rugilah kalau tak pergi ke sini. Alang-alang dah sampai, baik kita pergi sahaja". :-)

 

Yang Benar

- TRAVELOG MIEEY -

 

Begitu ramai sekali pengunjung, Ini baru low season, kalau peak season tak tahu macam mana keadaanya

Tiket masuk, dari pintu masuk ini, perlu berjalan selama 15 minit untuk sampai ke dewan utama.

Banyak kisah sejarah yang ada pada Terrracotta Army ini

Beginilah bila kembara secara solo, hanya mampu selfie sahaja

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Buku Travelog : LANGTANG NEPAL, Menjelajah Hingga Ke Himalaya

Sinopsis : Buku ini berkisar tentang pengalaman MHilmi Osman yang minat mengembara tetapi menempuhi pengalaman pertama mendaki di banjaran Himalaya. Beliau sering mengembara ke dunia luar, tetapi kali ini melalui cabaran pertama mendaki di luar negara walau pun telah menjangkau umur lebih 30-an. Bagi yang pertama kali mendaki di pergunungan tentulah ia sesuatu yang sukar dan perit untuk dilalui.

Perkongsian pengalaman ini adalah bersama 5 rakannya di mana ada yang berpengalaman mendaki dan ada yang tiada pengalaman. Banyak kisah menarik, perik dan sukar serta gembira di kongsikan di dalam buku ini. Bagaimanapun, setelah berjaya mengharungi pengalaman mendaki ini, semua pengalaman yang dialami kini merupakan kenangan manis bagi beliau.

‪#‎langtangnepal‬ ‪#‎langtang‬ ‪#‎nepal‬ ‪#‎trekking‬ ‪#‎himalaya‬ ‪#‎travel‬‪#‎backpackers‬ ‪#‎backpackerstory‬ ‪#‎travelog‬ ‪#‎travelogmieey‬‪#‎mieeyphotography‬ ‪#‎book‬ ‪#‎buku‬

 ‪#‎instagood‬ ‪#‎folllow‬ ‪#‎like‬ ‪#‎photooftheday‬‪#‎followme‬ ‪#‎tagsforlikes‬ ‪#‎happy‬ ‪#‎beautiful‬ ‪#‎picoftheday‬ ‪#‎instadaily‬ ‪#‎iger‬‪#‎friends‬ ‪#‎love‬ ‪#‎tbt‬ ‪#‎fun‬ ‪#‎smile‬ ‪#‎selfie‬

Harga : RM 28.00 (Semenanjung)/RM 30.00 (Sabah/Sarawak)
Harga Termasuk Kos Penghantaran : 
RM 34.00 (Semenanjung), RM 39.00 (Sabah/Sarawak)
Bilangan Muka Surat : 304 Muka surat ( 229 muka surat hitam putih, 75 muka surat berwarna)

Tempahan Melalui : -
1. Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2. Facebook : www.facebook.com/travelogmieey
3. Facebook : www.facebook.com/mieeyphotography
4. WhatsApp : 019-5694141
5. COD : Alor Setar dan sekitarnya

Pembayaran :
1. Transfer/ Bank In/ Cash Deposit.
A. Bank Islam. 
No Akaun : 02-1050-1002-1528 
Nama : Travelog Mieey Enterprise

B. Maybank Berhad. 
No Akaun : 5521-7005-9514 
Nama : Mohamad Hilmi Osman

* Mohon berikan maklumat pembayaran (slip pembayaran/Transfer statement) melalui email, telefon/SMS/WhatsApp agar proses penghantaran boleh di buat.

*Di harap dengan pembelian Travelog ini dapat memberikan sumber inspirasi kepada saya untuk terus mengembara dan berkongsi pengalaman pengembaraan saya dengan anda semua.

Terima Kasih 
Assalamualaikum

Regards,
Mhilmi Osman

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Sekumpulan trekker sedang mendaki perjalanan antara Lantang Village ke Kyanjin Gompa

 

PENGALAMAN MENDAKI DI LANGTANG VALLEY TREK | LANTANG, NEPAL

    Gambar ini diambil ketika saya keseorangan menuruni banjaran laluan antara Lantang Village dan Kyanjin Gompa. Pada waktu ini dalam pukul 3.00 petang waktu Nepal dimana saya mengambil keputusan untuk turun kebawah setelah menikmati permandangan di lokasi antara Lantang Village dan Kyanjin Gompa. Saya menjangkakan rakan-rakan yang lain telah turun ke bawah, oleh sebab itu juga saya mengambil keputusan untuk turun ke bawah. Disamping itu juga saya telah pun berjanji kepada seorang pemudah tempatan bahawa saya memerlukan khidmat berkuda beliau untuk turun ke bawah.  Saya telah mengambil keputusan untuk turun kebawah dengan menggunakan kuda kerana saya menjangkakan saya akan keletihan dan kepenatan untuk turun kebawah dengan berjalan kaki. 

     Seperjalanan turun ke bawah, masih ada lagi Trekker yang sedang mendaki naik ke atas iaitu menuju ke Kyanjin Gompa memandangkan waktu tu masih di kira awal iaitu dalam pukul 3 petang. Pendaki (Trekker ) di dalam gambar ini merupakan sekumpulan pendaki yang saya temui ketika menuruni ke bawah. Kelihatan matahari memancar cerah, bagaimana pun suhu ketika ini adalah sejuk kerana musimnya dan juga kerana berada di ketinggian lebih 4000 meter dari aras laut. Masih ramai trekker yang saya temui sepanjang perjalanan turun saya dari laluan Kyanjin Gompa menuju ke bawah iaitu tempat penginapan kami di Tyanshap (1 1/2 jam perjalanan turun dari Lantang Village)

     Suasana agak meriah di kawasan Lantang Village dan juga sepanjang perjalanan ke bawah kerana masih ramai trekker yang masih melakukan aktiviti mendaki. Di samping itu juga penduduk tempatan yang melakukan pelbagai aktiviti seharian di persekitaran Lantang Village. Apabila tiba di Lantang Village, seorang dari rakan saya yang juga akan turun ke bawah dengan mendaki kuda sedang menunggu saya untuk turun bersama-sama. Pengalaman turun ke bawah dengan mendaki kuda tidak dapat dilupakan kerana, mendaki kuda disini dengan persekitaran pergunungan amat-amat berbeza sekiranya anda menunggang kuda di taman-taman rekreasi di Malaysia. Pendek kata, sekiranya anda mendaki di Lantang Valley Trek ini, anda harus mencuba menunggang kuda disini.

 

 

 

 

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2016, MAEPS.

Buku Travelog "LANGTANG NEPAL, Menjelajah Hingga ke Himalaya" kini boleh didapati di Pesta Buku Antarabangsa KL ‪#‎pbakl‬ mulai 29 Apr 2016 sehingga 9 Mei 2016. Insya Allah ada diskaun di sana . Jangan lupa mendapatkannya.


‪#‎langtangnepal‬ ‪#‎langtang‬ ‪#‎nepal‬ ‪#‎book‬ ‪#‎buku‬ ‪#‎buku2016‬ ‪#‎travelog‬ ‪#‎travelogue‬ ‪#‎travelogmieey‬ 

@travelogmieey ‪#‎travel‬ ‪#‎backpackers‬‪#‎backpackersworld‬

 

Tajuk Buku : LANGTANG NEPAL, Menjelajah Hingga Ke Himalaya

Harga : RM 28.00, RM 30.00 (Sabah/Sarawak)
Harga Termasuk Kos Penghantaran : RM 34.00, RM 39.00 (Sabah/Sarawak)
Size buku : A5
Bilangan Muka Surat : 304 Muka surat ( 229 muka surat hitam putih, 75 muka surat berwarna)

Tempahan Melalui : -
1. Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2. Facebook : www.facebook.com/travelogmieey
3. Facebook : www.facebook.com/mieeyphotography
4. WhatsApp : 019-5694141
5. COD : Alor Setar dan sekitarnya

Pembayaran :
1. Transfer/ Bank In/ Cash Deposit ke:
A. Bank Islam.
No Akaun : 02-1050-1002-1528
Nama : Travelog Mieey Enterprise
B. Maybank Berhad
No Akaun : 5521-7005-9514
Nama : Mohamad Hilmi Osman

* Mohon berikan maklumat pembayaran (slip pembayaran/Transfer statement) melalui email, telefon/SMS/WhatsApp agar proses penghantaran boleh di buat.

* Di harap dengan pembelian Travelog ini dapat memberikan sumber inspirasi kepada saya untuk terus mengembara dan berkongsi pengalaman pengembaraan saya dengan anda semua. Terima Kasih 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Buku travelog "Langtang Nepal, Menjelajah Hingga ke Himalaya" merupakan buku pertama yang saya tulis. Amat teruja sekali kern dapat menulis dan menerbitkan sendiri walaupun belum mengetahui bagaimana sambutannya nanti. Buat pertama kalinya saya menyertai Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PABKL). PBAKL ini pula buat pertama kalinya diadakan di MAEPS Serdang. Ia belangsung betmula 29 April 2016 sehingga 9 Mei 2016. Buku Travelog "Langtang Nepal" ini akan berada di booth A3051, Dewan A3, MAEPS. Kepada para pengunjung dan kepada yang meminati untuk memberi buku "Langtang Nepal' ini bolehlah berkunjung di booth tersebut sepanjang Pesta buku ini. Saya sendiri Insya Allah akan berada di booth A3051 (#kakibuku) dari 29 Apr 2016 sehingga 2 May 2016.

Kepada yang tidal berkesempatan untuk dating ke pesta buku kali ini, boleh membeli secara online melalui facebook saya "Mhilmi Osman" atau Instagram saya 'mieey'.

Juga boleh membuat pembayaran seperti maklumat di bawah.

 

Tajuk Buku : LANGTANG NEPAL, Menjelajah Hingga Ke Himalaya

Harga : RM 28.00, RM 30.00 (Sabah/Sarawak)
Harga Termasuk Kos Penghantaran : RM 34.00, RM 39.00 (Sabah/Sarawak)
Size buku : A5
Bilangan Muka Surat : 304 Muka surat ( 229 muka surat hitam putih, 75 muka surat berwarna)

Tempahan Melalui : -
1. Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2. Facebook : www.facebook.com/travelogmieey
3. Facebook : www.facebook.com/mieeyphotography
4. WhatsApp : 019-5694141
5. COD : Alor Setar dan sekitarnya

Pembayaran : Transfer/ Bank In/ Cash Deposit ke:


A. Bank Islam.
No Akaun : 02-1050-1002-1528
Nama : Travelog Mieey Enterprise


B. Maybank Berhad
No Akaun : 5521-7005-9514
Nama : Mohamad Hilmi Osman

* Mohon berikan maklumat pembayaran (slip pembayaran/Transfer statement) melalui email, telefon/SMS/WhatsApp agar proses penghantaran boleh di buat.

* Di harap dengan pembelian Travelog ini dapat memberikan sumber inspirasi kepada saya untuk terus mengembara dan berkongsi pengalaman pengembaraan saya dengan anda semua. Terima Kasih

Regards,
Mhilmi Osman

‪#‎langtang‬ ‪#‎nepal‬ ‪#‎travel‬ ‪#‎backpackerstory‬ ‪#‎travelog‬ ‪#‎travelogmieey‬‪#‎mieeyphotography‬ ‪#‎langtangnepal‬
‪#‎mieey‬ ‪#‎backpackers‬ ‪#‎trekking‬ ‪#‎book‬ ‪#‎buku‬ #pbakl #buku2016

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Feel Free to Contact Me

 If you have any further questions, please don't hesitate to contact me. 

Whatapps
  • 32, Alor Setar, 05050. Malaysia
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Whatsapps